Renteloos 60.000 euro lenen om te renoveren: de details van Mijn VerbouwLening
31.08.2022

Renteloos 60.000 euro lenen om te renoveren: de details van Mijn VerbouwLening

 • Vanaf 1 september kan je dankzij Mijn VerbouwLening renteloos 60.000 euro lenen voor je renovatieproject. De regering hakte deze knoop door met de bedoeling de woningkwaliteit en de energieprestatie van Vlaamse woningen te verbeteren. Wij namen deze lening onder de loep en leggen je helder uit wat de Mijn VerbouwLening precies inhoudt.

 • Zo kwam Mijn VerbouwLening tot stand

  Het aantal sterk verouderde woningen met een slechte energiescore als gevolg ligt in Vlaanderen nog steeds te hoog. Energiebesparende maatregelen en een goede isolatie kunnen soelaas bieden. Echter houdt het hoge prijskaartje nog te veel mensen tegen om te investeren in de renovatie van hun woning.

  Om renoveren toegankelijker te maken, bracht de Vlaamse overheid eerder al een aantal energie- en woonpremies samen in Mijn VerbouwPremie. Vanaf 1 oktober 2022 kan je via dat nieuwe platform premies aanvragen voor onder meer:

  • de isolatie en renovatie van je dak, buitenmuren en vloeren
  • de vernieuwing van je ramen en deuren
  • binnenrenovaties: binnenmuur, plafond en trap
  • de vernieuwing van elektriciteit en sanitair
  • de switch naar hernieuwbare energie zoals een zonneboiler of warmtepomp

  Aan de hand van de simulator van Mijn VerbouwPremie kan je op een eenvoudige manier nagaan op welke premies en premiebedragen je recht hebt. Voor dezelfde categorieën kan je vanaf september een financiële ruggensteun inschakelen met Mijn VerbouwLening, die de Energielening vervangt. Mijn Verbouwlening werd op 8 juli definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering en kan aangevraagd worden van 1 september 2022 tot eind 2026.

 • Shutterstock 1937626750 1
 • Wie heeft recht op Mijn Verbouwlening?

  Net als Mijn VerbouwPremie wordt Mijn VerbouwLening toegekend op basis van je inkomen. Een alleenstaande mag een belastbaar inkomen hebben van ten hoogste 46.170 euro om recht te hebben op deze lening. Het belastbaar inkomen van een alleenstaande met één persoon ten laste, of een koppel zonder persoon ten laste mag niet hoger liggen dan 65.960 euro. Per persoon extra ten laste wordt dit bedrag verhoogd met 3.700 euro. Met Mijn VerbouwLening kan je een bedrag lenen van 15.000 euro tot 60.000 euro, dat je op maximaal 25 jaar afbetaalt. Een overzicht van de maximale ontleenbedragen per type verbouwingswerken vind je hier.

 • Wat als je een renteloos renovatiekrediet hebt afgesloten?

  Belangrijk om te weten, is dat Mijn VerbouwLening niet cumuleerbaar is met het renteloos renovatiekrediet. Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt en dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de bank naast een hypothecaire lening ook een renovatiekrediet aangaan. De rente wordt dan terugbetaald door de Vlaamse overheid: iets wat niet mogelijk is als je Mijn VerbouwLening aanvraagt of andersom.

  Ook als je na 1 januari 2023 een woning of appartement koopt met EPC-label E of F, kom je niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Een renteloos renovatiekrediet afsluiten, is dan de enige optie.

 • Op zoek naar het ideale renovatiepand?
  Neem contact op
  en onze makelaars wijzen je graag de weg.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account