In principe doorlopen gehuwde en ongehuwde koppels dezelfde stappen bij de aankoop van een huis. Ze gaan langs bij de notaris om een eigendomsakte te laten opstellen, doorlopen alle nodige documentatie en betalen netjes de lening af. Toch laat je je als ongehuwd koppel best goed adviseren, gezien je voor bepaalde zaken minder voordelen geniet dan een koppel dat wel in het huwelijksbootje stapte. Wij geven je een aantal tips om ook als ongehuwd koppel op beide oren te kunnen slapen bij de aankoop van een woning.
Niet meteen het eerste waar je aan denkt als je eindelijk de grote stap zet om samen een huis te kopen, maar wat als een van de partners komt te overlijden? Een gehuwd koppel is in dit geval beter beschermd dan een ongehuwd koppel, want in het huwelijkscontract staat aangegeven dat het huis eigendom wordt van de langstlevende echtgenoot. Als je als ongehuwd koppel wil voorkomen dat het erfrecht automatisch wordt overgedragen naar de familie van de overleden partner, zetten jullie best een en ander op papier. Een ongehuwd koppel loopt een belangrijk fiscaal voordeel mis waar gehuwde koppels wel gebruik van kunnen maken: de erfbelasting vervalt voor de langstlevende partner. Om je als ongehuwd koppel toch zo goed mogelijk te beschermen, kan je alternatieve routes bewandelen, zoals wettelijk gaan samenwonen en/of het beding van aanwas in het leven roepen.
Een koppel dat wettelijk samenwoont geniet een beperkt erfrecht mocht een van de partners iets overkomen. Onder beperkt erfrecht verstaan we dat de langstlevende partner het vruchtgebruik van de gezinswoning en inboedel geniet. De naakte eigendom staat dan op naam van de wettelijke erfgena(a)m(en) van de overleden partner, maar de langstlevende partner mag wel in de woning blijven wonen zonder dat hij/zij hiervoor iets hoeft te betalen aan de wettelijke erfgena(a)m(en). Om zowel het vruchtgebruik als de naakte eigendom op naam van de overleden partner te zetten, kunnen jullie beiden een testament opmaken waarin dit aangegeven staat. In dit geval (of als jullie minstens drie jaar feitelijk samenwonen), dan vervalt de erfbelasting, net als bij getrouwde koppels.
Het beding van aanwas – vroeger ook wel de ‘tontine’ - houdt in dat beide partijen evenveel eigen inbreng hebben in de woning, ongeacht verschillen in loon en financiële steun van de familie. In dit contract wordt vastgelegd dat de volledige eigendom, dus de naakte eigendom en het vruchtgebruik, op naam komt te staan van de langstlevende partner. Hiervoor moet aan twee voorwaarden voldaan worden: ten eerste moeten jullie elk de helft van het huis bezitten en ten tweede moeten jullie een gelijkaardige levensverwachting hebben.
Om je als ongehuwd koppel optimaal te beschermen tegen onaangename juridische verrassingen, vraag je je notaris best om een combinatie van het beding van aanwas en een verklaring van wettelijk samenwonen op te nemen in de akte.
Staan jij en je partner ook te popelen om samen een woning te kopen, maar winnen jullie eerst graag juridisch advies in?
Contacteer ons
vrijblijvend, we bekijken graag wat we voor je kunnen betekenen.