Ga je huren? Deze kosten mag de verhuurder doorrekenen
07.10.2022

Ga je huren? Deze kosten mag de verhuurder doorrekenen

  • Neem je binnenkort je intrek in een huurwoning of -appartement? Dan vraag je je misschien af met welke bijkomende kosten en lasten je rekening moet houden. We overlopen welke kosten jou als huurder toekomen en voor welke kosten de verhuurder instaat.

  • Wat is het verschil tussen kosten en lasten?

    Kosten zijn alle uitgaven die een verhuurder betaalt zodat de huurder alle nodige comfort heeft in de huurwoning. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een aansluiting op gas, water en elektriciteit, en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de lift in een appartementsgebouw.

    Lasten zijn de belastingen en retributies die aan openbare overheden moeten betaald worden, zoals de milieu- en huisvuilbelasting. Ook de onroerende voorheffing is een last maar wordt altijd door de verhuurder betaald. Als huurder betaal je nooit onroerende voorheffing op je hoofdverblijfplaats.

  • Hires Karolien Roes WAL1892
  • Kosten en lasten voor de huurder

    Sinds 2019 schept het Vlaams Woninghuurdecreet duidelijkheid over de verdeling van de kosten en lasten tussen de huurder en de verhuurder. Daarin staat vermeld dat de kosten en lasten die verband houden met het gebruik van de gehuurde woning voor de huurder zijn. De onroerende voorheffing vormt hier een uitzondering op.

    Concreet betekent dit dat de huurder betaalt voor het verbruik van water, gas, elektriciteit, de inzameling van huisvuil en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Ook kleine herstellingen aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw zijn ten laste van de huurder. Het gaat dan over zaken als verlichting, batterijen voor rookmelders, dienstkranen en nieuwe stopcontacten of schakelaars.

  • Kosten en lasten voor de verhuurder

    Alle kosten en lasten die betrekking hebben op de uitoefening van de zakelijke rechten van de woning of het appartement, komen ten laste van de verhuurder. Daartoe behoren grote herstellingswerken alsook de preventieve inspectie en het onderhoud van de lift indien die aanwezig is. De kosten voor de algemene vergadering, de beheerskosten en de investeringen in het reservefonds zijn eveneens voor rekening van de verhuurder.

    Verder raden we investeerders aan om verlichting, gordijnen en schilderwerken te voorzien voor aanvang van de huur. Indien je dit niet doet, stapelen de boorgaten in de muren en in het plafond zich al snel op. Daardoor ben je genoodzaakt nieuw plak- en schilderwerk te bekostigen bij opzegging van het huurcontract. Bovendien heb je er als investeerder alleen maar baat bij als je voor kwalitatieve, materialen kiest: je geeft minder uit aan herstellingswerken en je houdt je huurders langer tevreden.

  • Bijkomende kosten

    Binnen een appartementsgebouw betaalt elke mede-eigenaar een vergoeding aan de syndicus. Die mag doorgerekend worden aan de huurder. Natuurlijk moet dit wel contractueel vastgelegd worden. Dit is ook het geval voor de kosten voor het onderhoud van de lift en de conciërgekosten.

  • Op zoek naar een leuke huurwoning of -appartement?
    Neem een kijkje tussen ons aanbod of contacteer ons voor persoonlijke begeleiding!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account