Ingelmunster is bezig aan een heuse transformatie. Na de vernieuwde dorpskern is het nu aan de beurt aan de nieuwe Dorpsbrug. Ook wij dragen ons steentje bij in de vorm van een nieuwbouwproject van 27 appartementen en een handelsruimte. Dankzij de komst van ons project worden er ook brede voetpaden en een nieuwe wegenis voorzien. Zo wordt de stationsbuurt getransformeerd in een bruisende leefomgeving. Maar wat kan je als toekomstige bewoner van Ingelgoed verwachten? Wij vroegen het aan burgemeester Kurt Windels tijdens een interview voor ons magazine Live First Class.
Ingelmunster krijgt een make-over, maar wat is de impact voor de bewoners?
“De dorpskernvernieuwing in Ingelmunster verloopt in drie fases: in eerste instantie werd het centrum heraangelegd en daarna zijn we gestart met de bouw van de nieuwe Dorpsbrug. Deze werken zullen in het voorjaar van 2020 afgerond zijn. Daarna volgt de vernieuwing van de stationsomgeving. In een recent verleden was dit een befaamde uitgaansbuurt, maar nu dringt een opfrissing zich op. Daarom plannen we de aanleg van nieuwe wegenis en brede voetpaden met plaats voor terrasjes. Op die manier wordt de stationsbuurt een tweede levendige kern in Ingelmunster.”
De nieuwe Dorpsbrug zal het uitzicht op de omgeving voor een stuk hertekenen. Wat betekent de vernieuwing van de brug voor Ingelmunster?
“Het grote voordeel van de nieuwe constructie is de lagere hellingsgraad, waardoor de verbinding tussen de twee delen van Ingelmunster gemakkelijker wordt. Daarnaast wordt het een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers, want de fiets- en voetpaden zullen afgescheiden zijn van de andere rijvakken. Zo kan iedereen op een comfortabele manier van de ene naar de andere kant. Los daarvan is de Dorpsbrug ook een architecturaal hoogstandje, zowel op vlak van ontwerp als constructie. We zijn dan ook dankbaar dat de Vlaamse Waterweg op ons advies toparchitect Laurent Ney onder de arm heeft genomen.”
Hoe past Ingelgoed volgens jou in het plaatje van de vernieuwingen in de stationsbuurt?
“Het woningpatrimonium aan de kant van het station is niet allemaal van degelijke kwaliteit. Stap voor stap merken we evenwel dat de interesse groeit, wat een kettingeffect in de goeie zin van het woord veroorzaakt. Onze visie voor de stationsbuurt is een mooie, moderne architectuur met daarin kwaliteitsvolle woongelegenheden. Op de benedenverdieping streven we naar commerciële ruimtes die kunnen dienen voor handel of horeca. Op die manier kunnen we van de stationsbuurt een aantrekkelijke buurt maken waarmee de levendigheid van weleer kan terugkeren.”
Wat betekent de komst van een project als Ingelgoed voor Ingelmunster?
“Ingelgoed is een vrij uniek project en bovendien het hoogste gebouw aan de kant van het station. Wanneer de volledige omgevingsaanleg klaar zal zijn, wordt dit een toplocatie om te wonen: een doodlopende straat die uitgeeft op het water, prachtige fietsverbindingen naar Kortrijk, Izegem en Roeselare én het station op 50 meter.”
Wat maakt Ingelmunster bijzonder om te wonen?
“Ingelmunster kent een hoge bevolkingsdichtheid. We leven met veel mensen op een relatief kleine oppervlakte. Het grote voordeel is dat Ingelmunster maar 1 kerktoren heeft. Geen deelgemeentes, wel 11 000 Ingelmunsternaren. Doordat we allemaal relatief dicht bij elkaar wonen, creëert dit een bepaalde dynamiek. Wedstrijden van de Rode Duivels op het WK of EK zenden wij bijvoorbeeld altijd uit op een groot scherm op de Markt. Dat brengt enorm veel mensen bij elkaar. Ganse straten zakken, meestal te voet of met de fiets, samen naar het centrum af. Op die momenten besef je hoe zalig wonen het is in onze gemeente. We hebben de dynamiek van een klein stadje, maar de gemoedelijkheid van een gemeente.”
Je hoort het, het is aangenaam vertoeven in Ingelmunster. Ben je geïnteresseerd in ons nieuwbouwproject? Neem dan contact met ons op en wij houden je op de hoogte!