Investeren in bestaand vastgoed of nieuwbouw?
25.04.2022

Investeren in bestaand vastgoed of nieuwbouw?

 • Het ideale beleggingspand? Enkele algemene criteria zoals een veelzijdige ligging, een praktische indeling en de aanwezigheid van een buitenruimte en garage maken sowieso deel uit van de definitie. Ga je best voor nieuwbouw of investeer je beter in een bestaand pand? Hélène helpt je kiezen op maat van jouw situatie.

 • 1. Wat is je financiële draagkracht?

  Bespreek met je bankier je financiële mogelijkheden en overweeg sowieso om een stuk van jouw aankoop te financieren, ook al heb je het volledige aankoopbedrag ter beschikking. De rentevoeten staan immers al jaren historisch laag en de kans is groot dat je meer zal kunnen besteden bij je aankoop.

  Hou er rekening mee dat je voor nieuwbouw doorgaans dieper in de buidel tast dan voor een gelijkaardig bestaand pand, zowel in aankoop als in schrijfkosten. Bij een nieuwbouw betaal je 21% btw op de constructiewaarde en 12% registratierechten op de grondwaarde, bij bestaand vastgoed betaal je 12% op de totale aankoopsom.

  Hoeveel budget je wil of kan besteden zal dus al snel een doorslaggevende factor zijn in je beslissing om al dan niet in een nieuwbouwproject te investeren. Let wel, een lagere aankoopprijs brengt echter ook enkele aandachtspunten met zich mee.

 • Investeren in bestaand vastgoed of nieuwbouw - Real Estate by Karolien
 • "Voor nieuwbouw zal je doorgaans dieper in de buidel tasten
  dan voor een bestaand pand, zowel in aankoop als in schrijfkosten."

  — Hélène Dobbels, Verkoopverantwoordelijke

 • 2. Heb je tijd voor een klusje hier en daar?

  Aan een nieuwbouwappartement of -woning duiken de eerste onderhoudskosten pas na 10 à 15 jaar op. Dat betekent dat je een hele poos zorgeloos kan verhuren en je huurrendement niet wordt aangetast door herstellings- en onderhoudskosten. Dat risico loop je wel als je een ouder pand aankoopt. Investeren in een pand dat enkele jaren oud is, kan hierbij een perfect compromis zijn maar dergelijke panden komen niet gauw op de markt.

  Zie je jouw investering als een persoonlijk renovatieproject waar je best wat tijd en energie wil in steken? Dan zal de aankoopprijs plus de renovatiekost wellicht lager uitkomen dan het totaalbudget voor een nieuwbouwwoning of -appartement.

 • 3. Wil je het pand op middellange termijn doorverkopen?

  Dient jouw investering puur als beleggingseigendom en heb je geen plannen om er later zelf in te trekken? Dan heeft nieuwbouwvastgoed een streepje voor: het pand behoudt langer zijn waarde.

 • Ontvang je graag meer advies over welk type investeringsvastgoed het beste bij jou past?
  Contacteer Hélène via helene@realestatebykarolien.be of +32 499 88 10 37.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account