Is urban living de toekomst?
29.05.2020

Is urban living de toekomst?

  • Leven we tegen 2050 allemaal op een appartement in de stad? Dat vroegen we in de eerste editie van Live First Class aan Jef Lembrecht, voorzitter van de Vlaamse Confederatie Bouw.

    "Sowieso gaan we in de toekomst allemaal wat compacter wonen, want de beschikbare bouwgrond slinkt zienderogen. Maar zelfs zonder radicale betonstop gaan we niet meteen met z’n allen in een appartement moeten gaan samenhokken. Wat wel een feit is, is dat alleenstaande huizen steeds zeldzamer zullen worden en dat nieuwe woningen steeds kleiner gebouwd worden. Deze trend is trouwens al een tijdje bezig, sinds de jaren ’90 is de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouwwoning van 195 m² naar 162 m² gedaald, terwijl het aantal appartementen in verhouding stijgt."

  • Jef lembrechts
  • Energiezuinig wonen is essentieel

    Verder vult Jef aan: "Vroeger speelde vooral de grootte van het huis een belangrijke rol. Intussen is die klemtoon verschoven naar energiezuinigheid en dat is goed te merken in de bouwsector. Bij veel nieuwbouwprojecten wordt er energiebesparende maatregelen genomen, al dan niet in combinatie met energieopwekking zoals zonnepanelen, warmtenetwerken en geothermie. De echte uitdaging bestaat erin om ook de omgeving rond deze nieuwbouwprojecten dezelfde trend te laten volgen. Een groot deel van de uitstoot van klimaatgassen is namelijk afkomstig van het bestaande, verouderde patrimonium en ook heel wat appartementsgebouwen voldoen niet aan de energienormen van de toekomst. Maar de renovatie van deze gebouwen stelt natuurlijk een grote organisatorische en financiële uitdaging waar de overheid, banken en bouwsector zich nu mogen over buigen."

  • Copyright foto Jef Lembrechts: Foto Kos, www.hln.be

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account