Je huis verkopen met zonnepanelen: hoe zit dat?
01.12.2020

Je huis verkopen met zonnepanelen: hoe zit dat?

 • Je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen. Da’s niet alleen voordelig op lange termijn, het betekent ook een directe meerwaarde voor je woning. Maar wat nu als je je huis verkoopt? We overlopen de verschillende scenario’s maar stellen je alvast gerust: je investering gaat niet verloren.

 • Optie 1: je verkoopt je huis inclusief zonnepanelen

  We beginnen meteen met de meeste evidente situatie: bij de verkoop van je woning, blijven de zonnepanelen liggen. Daarmee heb je meteen een aantal mooie verkoopargumenten in handen: groene energie is future proof, verbetert je EPC-score en verlaagt de jaarlijkse energiefactuur van de woning. Daar hebben nieuwe eigenaars vaak wel iets extra voor over, al kan je niet zomaar de oorspronkelijke kost van de panelen bovenop je vraagprijs rekenen. De werkelijke waarde van je installatie wordt bepaald door de leeftijd en de plaatsing, en dus van hoeveel de panelen opbrengen. Gemiddeld kan je € 7000 meerwaarde rekenen wanneer je een huis verkoopt met zonnepanelen.

  Wat moet je regelen als je je zonnepanelen mee verkoopt?

  Als je een zonnepaneelinstallatie verkoopt, dien je je netbeheerder te informeren dat ze in handen van een nieuwe eigenaar zijn. Je zal samen met de koper een formulier moeten invullen om de installatie op een nieuwe naam te laten zetten. Een nieuwe AREI-keuring, die verplicht is bij de ingebruikname van zonnepanelen, is niet nodig gezien er niets aan de installatie verandert.

  Worden je rechten op groenestroomcertificaten mee overgedragen?

  Als eigenaar van zonnepanelen heb je recht op een groenestroomcertificaat en daarmee en vergoeding in euro voor elke 1 000 kWh die je opwekt. Bij verkoop van de panelen draag je die rechten over en worden de groenestroomcertificaten automatisch toegekend aan de nieuwe eigenaar. De termijn waarin je groenestroomcertificaten ontvangt, gaat in bij de eerste indienstname van de installatie en loopt door wanneer een installatie van eigenaar verandert. De installatie verkopen heeft geen invloed op de minimumprijs die van toepassing is voor een groenestroomcertificaat.

 • Huis verkopen met zonnepanelen
 • Optie 2: je neemt de installatie mee wanneer je verhuist

  Er zijn iets meer nadelen verbonden aan het verhuizen van je zonnepanelen wanneer je je woning verkoopt. Eerst en vooral is er de verhuis zelf, waarvoor je grote verplaatsingskosten betaalt en risico op beschadiging loopt. Daarna moeten de panelen ook nog eens opnieuw geïnstalleerd worden, waarvoor het prijskaartje afhankelijk van de grootte tot € 3000 kan oplopen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je je investering niet graag achterlaat, maar dat zijn toch enkele zaken om in het achterhoofd te houden bij het maken van je keuze.

  Wat moet je verder regelen als je je zonnepanelen mee verhuist?

  Besluit je je zonnepanelen mee te nemen wanneer je verhuist, dan moet je die adreswijziging doorgeven aan je (nieuwe) netbeheerder. Je installatie wordt dan tijdelijk buiten gebruik geplaatst. Omdat je de installatie opnieuw in gebruik neemt, is er ook een nieuwe AREI-keuring nodig.

  Bij de verhuis van je zonnepanelen, behoud je uiteraard de rechten op groenestroomcertificaten.


  Verkoop je je woning en weet je niet goed wat aangevangen met je zonnepanelen? We adviseren je graag. Je kan steeds met je vragen bij ons terecht via onze contactpagina.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account