Traditiegetrouw verandert er bij elke jaarovergang heel wat in de vastgoedwereld. Bij de start van 2022 bereiden we ons voor op nieuwe regelgevingen rond het asbestattest en de informatieplicht bij de verkoop van een pand in overstromingsgevoelig gebied. Ook stookolieketels worden aan nieuwe wetten onderworpen. Kijk even mee over onze schouder en ontdek wat er dit jaar verandert voor jou.
Asbest is uiterst schadelijk voor de gezondheid. Helaas is het moeilijk (en riskant!) om met het blote oog vast te stellen of er al dan niet asbest aanwezig is in de afwerking van je pand. Laat je daarom professioneel begeleiden om dit probleem aan te pakken.
Onze regering mikt op een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040, d.w.z. dat een asbestattest in de loop van 2022 verplicht wordt bij de verkoop van je woning als die van 2001 of vroeger dateert. Ook als je je woning verhuurt, moet je vanaf dit jaar een kopie van het attest kunnen voorleggen. De OVAM heeft gecertificeerde asbestdeskundigen ter beschikking die je kunnen helpen met de inventarisatie van je woning.
Het is bij wet verplicht om je koper te informeren over de ligging van je pand in overstromingsgevoelig gebied. Verhuur je je pand voor langer dan negen jaar, dan val je ook onder deze regelgeving. Je kan nagaan of je woning zich in overstromingsgevoelig gebied bevindt aan de hand van de zogenaamde watertoets.
Zoals je misschien wel weet, maakten we vroeger een onderscheid tussen 'effectief overstromingsgevoelig gebied' en 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied'. Dit onderscheid zal in de loop van het jaar vervallen, omdat het voor kopers moeilijk in te schatten is hoe reëel de kans op overstroming is. Ook de maatstaf 'minstens één overstroming om de honderd jaar' is erg verwarrend en wordt dit jaar mogelijks niet meer gehanteerd. Bovendien neemt de overheid voldoende maatregelen om de kans op overstroming aanzienlijk in te perken en ieders veiligheid te garanderen.
Stookolieketels mag je vanaf dit jaar niet meer zomaar overal (laten) plaatsen of vervangen. Het is sinds 1 januari 2022 verboden om een ketel te plaatsen in een bestaand gebouw als het in jouw straat wel mogelijk is om je aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Had je je ketel nog voor 19 november 2021 besteld, maar is de installateur nog niet kunnen langskomen? Dan heb je nog tijd t.e.m. 31 maart om die te laten plaatsen, zonder het risico te lopen om beboet te worden.
Bij nieuwbouwgebouwen is dit een heel ander verhaal. Hier mogen geen stookolieketels meer geplaatst worden als de bouwvergunningsaanvraag pas na 2021 werd ingediend, ook niet als aansluiten op het aardgasnet niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor panden die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan.
“Waarom wordt stookolie gebruiken zo sterk afgebouwd en beboet?”, horen we je denken. Omdat dit één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen is. In België lopen we op dat vlak nog wat achter ten opzichte van andere Europese landen. Recent gooiden ook Duitsland, Denemarken en Oostenrijk stookolie overboord om zich te scharen achter de nieuwe, duurzame manier van verwarmen.
Een alternatieve manier om het gezellig warm te maken tijdens de wintermaanden is kiezen voor (deels) hernieuwbare energie, bijvoorbeeld in de vorm van een hybride warmtepomp. Een warmtepompboiler of zonneboiler
houden het water in je sanitair op temperatuur. Zo dek je jezelf in tegen schommelingen in de energieprijzen en houd je je energiefactuur laag.
Ben je de draad even kwijt? Wij begeleiden je graag zodat jouw woning aan alle nieuwe eisen en regels voldoet! Contacteer ons voor een vrijblijvende eerste kennismaking.