Renoveren in 2021? Dit zijn de nieuwe premies!
26.01.2021

Renoveren in 2021? Dit zijn de nieuwe premies!

 • Sinds de start van 2021 werden enkele nieuwe renovatiepremies in het leven geroepen. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor wie een woning wil renoveren in 2021!

 • Nieuwe renovatiepremies

  De energetische renovatie van een woning van zo'n 100 m² kan oplopen tot 40 000 euro. Uit een onderzoek van UGent blijkt dat de helft van de woningeigenaars onvoldoende financiële middelen heeft om dergelijke ingrijpende energetische renovatie door te voeren. Daarom werden er sinds begin dit jaar een aantal renovatiepremies in het leven geroepen.

  Verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw

  Sinds 1 januari 2021 geldt het verlaagde btw-tarief van 6% bij de sloop en heropbouw van een woning in het volledige land.

  Alle voorwaarden om aanspraak te maken op het verlaagde btw-tarief van 6% lees je in de blog Wanneer betaal je 6% btw op nieuwbouw in plaats van 21%? van Karolien Lafaut.

  Renteloze renovatieleningen

  Koop of erf je een woning die je binnen de vijf jaar grondig renoveert om de ondermaatse energiescore ervan te verbeteren? En slaag je erin dat het EPC voor je woning van E of F naar C gaat of van je appartement van D, E of F naar B?

  Dan kom je in aanmerking voor een renteloze renovatielening en zal de overheid de rente aan de bank betalen. Voor de renovatie van een appartement kan je maximaal 45 000 euro ontlenen, voor woningen is het bedrag beperkt tot 60 000 euro, in functie van het te bereiken energielabel na de werken.

  EPC-labelpremie

  Daarnaast kan je via netbeheerder Fluvius ook aanspraak maken op een EPC-labelpremie als je dankzij een grondige energetische renovatie binnen de vijf jaar jouw EPC-score kan verbeteren:

  • Woning: 2500 euro tot 5000 euro
  • Appartement: 2500 euro tot 3750 euro
 • premies-renovatie-real-estate-by-karolien
 • Overige premies

  Daarnaast zijn er nog enkele wijzigingen in de voorwaarden van onderstaande premies.

  - Premie voor asbestverwijdering uit gevels en daken
  Asbest verwijderen uit je gevel of dak in 2021? Hiervoor kan je een premie van 8 euro per m² aanvragen.

  - Premie voor warmtepompboiler
  De voorwaarden zijn gewijzigd. Enerzijds moet de installatie aan thermische opslag kunnen doen, anderzijds komen nu ook woningen die meer dan vijf jaar geleden een omgevingsvergunning kregen en voldeden aan de EPB-eisen in aanmerking voor de premie.

  - Premie voor dakisolatie
  Ook hier een wijziging: vanaf nu kan je enkel nog een beroep doen op deze premie als je de dakisolatie door een aannemer laat plaatsen.

 • Benieuwd of er nog renovatiepremies zijn waar je een beroep kan op doen? Je vindt alles gebundeld op www.premiezoeker.be.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account