Verbouwen en renoveren in 2023? Reken op deze premies!
02.03.2023

Verbouwen en renoveren in 2023? Reken op deze premies!

 • De lente komt eraan: een ideale periode om te verbouwen! Wil je je oude woning een opknapbeurt geven? Of wil je net als heel wat mensen iets veranderen aan de energiezuinigheid? Deze renovatie- en energiepremies kunnen jou en jouw ecologische verbouwproject een heel eind op weg helpen.

  Mijn VerbouwPremie

  Deze premie kan je aanvragen bij de verbouwing van je woning. Of je nu enkel de woonkwaliteit verbetert, de woning energiezuiniger maakt of beide combineert: deze premie is ideaal voor jou. Verschillende factoren, zoals je inkomen en de ouderdom van het pand, bepalen welk premiebedrag je zal ontvangen. Kom het te weten dankzij de premiesimulator.

  Renteloze renovatielening

  Daarnaast kan je een Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen, waarop je geen rente hoeft te betalen. Je komt in aanmerking wanneer je woning ouder is dan 15 jaar. Ook voor deze lening bestaat een simulator.

  Btw-tarief van 6% bij renovatie van woning

  Wil je jouw woning van 10 jaar of ouder renoveren? Dan geldt een btw-tarief van 6 procent. Ook bij het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler geldt een verminderd btw-tarief. Let wel op: deze voorwaarden gelden tot en met 31 december 2023.

  Ook bij nieuwbouwwoningen gebeurt het dat het btw-tarief 6 procent bedraagt. Kom er meer over te weten in deze blog van Karolien Lafaut.

  Vermindering voorheffing voor energiezuinige gebouwen

  Renoveer je met een grote focus op duurzaamheid? Dan kan je op het einde van de rit een vermindering krijgen op de onroerende voorheffing van je energiezuinige woning. In het energieprestatiecertificaat, het EPC Bouw, staat het E-peil vastgelegd. Dat peil wordt alleen berekend in nieuwe gebouwen en na een ingrijpende energetische renovatie. Het E-peil is officieel erkend en de vermindering gebeurt zelfs automatisch. Zeker iets om rekening mee te houden voor je aan de renovatie begint!

  EPC-labelpremie

  Via netbeheerder Fluvius kan je ook aanspraak maken op een EPC-labelpremie. Dat is het geval wanneer je, aan de hand van een grondige energetische renovatie, binnen de 5 jaar jouw EPC-score kan verbeteren. Bij een huis moet je in die 5 jaar minstens label C halen, bij een appartement is dat label B. Deze premie is perfect combineerbaar met de Mijn VerbouwPremie. Zorg er zeker voor dat je over een EPC-label beschikt voor de verbouwingswerken starten.

  • Bij een huis (E of F) varieert de premie tussen 2.500 en 5.000 euro, afhankelijk van welk label uiteindelijk wordt behaald.
  • Bij een appartement (D, E of F) varieert de premie tussen 2.500 en 3.750 euro, opnieuw afhankelijk van welk label wordt behaald.

  Totaalrenovatiebonus

  Is renoveren helemaal jouw ding? Investeer je tijdens de verbouwing in 3 of meer energiebesparende maatregelen en vraag je daarbij ook minstens 3 premies aan? Dan kom je in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus of BENO-pass, aan te vragen bij Fluvius.

  • Bij een huis bedraagt de bonus 1.250 euro voor 3 investeringen, bij 7 investeringen is dat al 4.750 euro.
  • Bij een appartement bedraagt de bonus 625 euro voor 3 investeringen, bij 7 investeringen is dat al 2.375 euro.
 • Real Estate premies verbouwen
 • Overige renovatiepremies

  Premie voor betere ramen

  Met dubbele beglazing bespaar je al heel wat energie. Daarnaast zijn er ook bepaalde verplichtingen als het gaat over beglazing. Deze premie spoort mensen aan om betere beglazing te laten steken.

  Premie voor nieuwe elektriciteitsinstallatie

  Verouderde elektrische installaties zijn minder veilig. Wie niet om de 25 jaar wil laten keuren, kan een nieuwe installatie plaatsen én een premie ontvangen.

  Premies voor verwarmingsinstallaties

  Geen fossiele brandstoffen meer! Dat is wat de overheid aanmoedigt. Daarom bieden ze je een premie aan als je overstapt naar duurzame verwarmingssystemen. Het kan gaan over een warmtepunt of een microwarmte-krachtkoppeling op een warmtenet.

  Premies voor dakrenovatie en dakisolatie

  Laat je dak vernieuwen of isoleren, bespaar energie en krijg een bonus! Zorg daarbij dat je dakrenovatie voldoet aan de normen.

  Premies voor muur- en vloerisolatie

  Investeren in betere muur- en vloerisolatie zorgt voor een verlaagde energiefactuur. Dat je daarbij ook nog eens een premie kan krijgen, is mooi meegenomen.

  Premies voor een zonneboiler of warmtepompboiler

  Ook met een zonneboiler of warmtepompboiler help je je huis zo milieuvriendelijk mogelijk te houden. Je verwarmt je water met gratis zonnewarmte of met warmte uit de lucht.

  • De kostprijs van een zonneboiler is gemiddeld 5.000 euro, inclusief plaatsing en 6% btw.
  • Voor een warmtepompboiler is dat 3.500 euro, inclusief plaatsing en 6% btw.

  Kom je graag meer te weten over warmtepompen? Check de blog van Karolien Lafaut en ontdek de vele mogelijkheden en voordelen.

  Benieuwd naar nog meer renovatiepremies of heb je extra informatie nodig over bepaalde premies? Je vindt alles op www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie of www.premiezoeker.be

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account