Wat je moet weten over het EPC: de feiten!
19.08.2020

Wat je moet weten over het EPC: de feiten!

  • Van plan om je huis of appartement te verkopen of verhuren? Dan heb je een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, nodig. Het EPC is een energetische identiteitskaart waarmee je potentiële kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van jouw eigendom. Deze energiescore moet trouwens altijd vermeld staan in verkoop- of verhuuradvertenties. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over het EPC in een handige Q&A.

  • Hoe krijg je een EPC?

    Een EPC wordt toegekend door een onafhankelijke en erkende energiedeskundige. Hij doet ter plaatse een aantal metingen en vaststellingen en berekent hierop zijn energiescore van de woning. In Vlaanderen wordt deze score het e-peil genoemd en aangeduid met een kleur: van groen (A+/A++) voor passiefhuizen tot rood (G) voor slecht presterende woningen.

    Wat is een goede EPC-waarde?

    Bij een EPC wordt het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²) bepaald. Hoe lager de score, hoe minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Een lagere EPC-score betekent dus een betere energieprestatie.

    Gemiddelde EPC-waarde

    Bouwjaar

    Woning

    Appartement

    1960 - 1970

    564

    372

    1971 - 1985

    443

    286

    1986 - 1995

    345

    252

    1996 - 2005

    244

    199

    2006 - heden

    190

    160


    Hoeveel kost een EPC?

    Elke erkende EPC-deskundige hanteert zijn eigen tarieven, die afhangen van het type en de grootte van de woning. De opmaak van een EPC voor een studio zal dus logischerwijze een stuk minder kosten dan voor een riante villa.

    Hoelang is een EPC geldig?

    In België is een EPC 10 jaar geldig. Voer je in deze tijdspanne werken uit die de energie-efficiëntie van je woning verbeteren of andere werken die een stedenbouwkundige vergunning vereisen? Dan moet je bij verkoop of herverhuur een nieuw certificaat aanvragen dat rekening houdt met deze nieuwe factoren. Let wel op, vanaf 2022 mag je je woning enkel verkopen als die beschikt over een EPC niet ouder dan 2019.

  • Real-Estate-by-Karolien-EPC-3
  • Hoe wordt het EPC berekend?

    Het EPC wordt berekend op basis van de energie-efficiëntie van de woning. Bepalende factoren zijn:

    • Thermische eigenschappen
    • Isolatie
    • Verwarmingssysteem
    • Systeem voor sanitair warm water
    • Ventilatie- en klimaatregelingssystemen
    • Zonnepanelen

    Hierbij wordt ook rekening gehouden met het type woning, de natuurlijke lichtinval en de luchtkwaliteit. Op basis van deze elementen stelt de energiedeskundige een rapport op met een score en krijg je een EPC-attest. Het opstellen van een EPC-attest neemt ongeveer een halve dag in beslag.

    Tip: Hou je energiefacturen goed bij en toon deze aan de energiedeskundige. Zo kan je het werkelijke energieverbruik aantonen, wat wel eens gunstiger kan uitdraaien dan een geschat energieverbruik. Ook isolatiefacturen kunnen van pas komen, zo ziet de energiespecialist zwart op wit welke isolatie er voorzien is.

    Is een EPC verplicht?

    Ja! Als je jouw woning verkoopt of verhuurt zonder geldig EPC, riskeer je een boete tussen de 500 en 5000 euro. De enige uitzondering waarbij een EPC niet nodig is, is als de verkoop of verhuur gebeurt zonder schriftelijke publieke reclame, zoals een verkoop die onderling geregeld wordt tussen familieleden.

    Ik ben mijn EPC kwijt, wat nu?

    Je kan altijd een duplicaat aanvragen bij de energiedeskundige die het EPC destijds heeft opgemaakt, of je kan contact opnemen met het Vlaams Energieagentschap, zij kunnen een kopie bezorgen.

    Hoe kan je jouw EPC-score verbeteren?

    Een slechte EPC-score kan potentiële kopers of huurders afschrikken, maak dus zeker de overweging om renovatiewerken te doen om zo de aantrekkingskracht van je woning te vergroten en de potentiële verkoopprijs te verhogen.

    • Vervang je verouderde verwarmingsketel door een condensatieketel en bespaar tot 30%. Deze investering kost gemiddeld 5000 euro , maar je kan een beroep doen op tal van verwarmingspremies.
    • Investeer in isolatie. Een dure aangelegenheid, maar cruciaal voor een betere energieprestatie. Wist je trouwens dat een niet-geïsoleerd dak tot 30% warmte laat ontsnappen en niet-geïsoleerde muren leiden tot 25% warmteverlies? Ook dubbele of zelfs driedubbele ramen plaatsen maakt een groot verschil. Vergeet geen gebruik te maken van de beschikbare isolatiepremies.
    • Ook een (geautomatiseerd) ventilatiesysteem verbetert je EPC-score, én het is nog eens goed ook voor de gezondheid.
    • Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers bieden een ander interessant alternatief. Het EPC wijdt zelfs een volledige rubriek aan de productie van hernieuwbare energie.

    Verkoop je jouw woning via Real Estate by Karolien en beschik je nog niet over een EPC? Dan kunnen wij dit voor jou in orde brengen. Benieuwd hoe we je verder kunnen ontzorgen? Ontdek wat je mag verwachten als je een woning wil verkopen of een pand wil verhuren.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account