Je eerste woning kopen? Betaal minder registratierechten vanaf 2022
01.10.2021

Je eerste woning kopen? Betaal minder registratierechten vanaf 2022

 • Ben je op huizenjacht voor je eerste eigen stek? Dan hebben we een leuk vastgoednieuwtje! Vanaf volgend jaar dalen de registratierechten in Vlaanderen van 6% naar 3%. En er zijn nog meer veranderingen op komst: we geven je graag een overzicht en beantwoorden alle vragen die je wellicht hebt over je toekomstige aankoop.

 • Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

  In de Septemberverklaring van de Vlaamse regering kondigde minister-president Jan Jambon de nieuwe woonregeling aan. Die houdt drie belangrijke wijzigingen in voor 2022:

  • Als je vandaag je eerste en enige woning aankoopt, betaal je 6% aan registratierechten. Vanaf volgend jaar daalt dat percentage naar 3%.
  • Koop je echter een tweede woning of investeringseigendom, dan betaal je vanaf volgend jaar 12% in plaats van 10% aan registratierechten.
  • Voor ingrijpende groene renovaties waarbij het hoogste EPC behaald wordt, dalen de registratierechten van 5% naar nog slechts 1%.

  Tegelijkertijd wordt de meeneembaarheid van registratierechten geleidelijk afgeschaft. Waar je nu een deel van je registratierechten kan meenemen als je een eerste woning verkoopt om daarna een nieuwe woning te kopen, zal je vanaf 1 januari 2024 het volledige bedrag moeten betalen. Tot dan mag je wel nog kiezen tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten.

 • Welke impact heeft dat op het financieel plaatje?

  Best wat! Want als we de cijfertjes erbij halen, kunnen we stellen dat je de helft minder aan registratierechten zal betalen voor je eerste huis of appartement. Koop je bijvoorbeeld een (eerste en enige) woning van € 200.000, dan betaal je dus € 6.000 aan registratierechten in plaats van € 12.000. Voor een woning van € 250.000 betaal je vanaf volgend jaar € 7.500 in plaats van € 15.000 registratierechten dankzij het verlaagde percentage.

  Wie een ingrijpende energetische renovatie plant, staat er nog beter voor. Want de € 12.500 aan registratierechten die je daar dit jaar voor zou betalen, worden er volgend jaar "slechts" € 2.500. Voor bescheiden woningen, of woningen met een aankoopprijs van maximaal € 200.000 wordt een vrijstelling op de eerste € 80.000 gehanteerd, wat neerkomt op een korting van € 4.800.

 • Maakt dit een eerste woning kopen makkelijker?

  Ja, want registratierechten zijn een kost die je zelf moet kunnen ophoesten en nu heb je dus minder eigen inbreng nodig!

 • 3 procent registratierechten vanaf 2022 3
 • Wacht je nu best tot volgend jaar om een woning te kopen?

  Nee! Gezien je na het ondertekenen van de compromis vier maanden hebt om de akte te laten verlijden, kan je perfect je aankoop pas volgend jaar afronden. Zo profiteer je vanaf nu al van de 3% registratierechten als je je eerste woning koopt.

 • Wat als je net een woning kocht aan 6% registratierechten?

  Helaas is er geen compensatie voorzien als je de nieuwe woonregeling net misliep. De registratierechten werden de afgelopen jaren al meermaals herbekeken. In 2020 verdween de woonbonus waarna de registratierechten van 7% naar 6% daalden. Ook die wijziging ging meteen in, zonder tegemoetkoming voor kopers die een paar dagen eerder de knoop doorhakten.

 • Klaar voor de aankoop van jouw eerste woning? Bekijk hier ons aanbod woningen en appartementen en wie weet zit je droompand er wel tussen!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account