Hoeveel eigen inbreng heb je nodig voor de aankoop van een woning?
24.06.2021

Hoeveel eigen inbreng heb je nodig voor de aankoop van een woning?

 • Ben jij klaar voor de volgende stap in je leven? Informeer je goed over het totale kostenplaatje bij de aankoop van een woning of appartement. Er zijn naast de aankoopprijs nog bijkomende kosten die vaak over het hoofd worden gezien en waarvoor een eigen spaarpotje – lees: eigen inbreng – van belang is. Is een startbudget noodzakelijk om een lening aan te gaan en hoeveel geld spaar je dan best bijeen? We bieden een antwoord op al je vragen.

 • Kan je nog een woning kopen zonder eigen inbreng?

  Vandaag is het niet gemakkelijk om een woonlening aan te gaan zonder eigen kapitaal. Banken zullen doorgaans altijd een stuk eigen inbreng vragen: in veel gevallen moet je zo'n 20% van het aankoopbedrag kunnen neertellen om een hypothecaire lening af te sluiten. Kost de woning dus 200.000 euro, dan kan de bank van jou verwachten dat je 40.000 euro inlegt. Dat doen ze niet alleen om zichzelf te beschermen, maar ook om jou een gunstige lening te kunnen bieden. Hoe minder je namelijk inbrengt, hoe hoger de rentevoet zal liggen waaraan je kan lenen en hoe meer je maandelijks afbetaalt. Kan je al meteen een mooie som op tafel leggen, dan komt je dat op lange termijn voordeliger uit.

  Je kan er zelf voor kiezen om de lening te spreiden over tien tot dertig jaar. Om die termijn te bepalen, bereken je best hoeveel je maandelijks kan afbetalen. De algemene regel is dat je maximaal 1/3 van jouw volledige inkomen aan de lening besteedt.

  Nagaan hoeveel jij maandelijks zal moeten betalen voor de woning die je op het oog hebt? Je berekent het eenvoudig via de simulator van Immotheker Finotheker. We raden je wel aan om advies in te winnen bij je bank alvorens aan de huizenjacht te beginnen. Zo krijg je een concreter idee van hoeveel je kunt lenen en spenderen aan je toekomstige woning.

  Wat als je geen startkapitaal hebt?

  Je hoeft niet meteen te wanhopen als je met je gespaarde centen geen startkapitaal meer kan vrijmaken om een deel van de aankoopprijs zelf te bekostigen. Ga het gesprek aan met je bank: zij zullen naar je persoonlijke situatie kijken vooraleer te beslissen of ze je al dan niet een lening op 100% kunnen toekennen.

 • Shutterstock 1498343783
 • Welke kosten moet je nog zelf betalen bij de aankoop van een woning?

  Naast de inbreng voor je lening komen er ook extra kosten bij de aankoop van een woning kijken waarvoor je zelf al wat spaargeld achter de hand moet hebben.

  Notariskosten en registratierechten
  Ten eerste moet je een notaris betalen om de aankoop in goede banen te leiden, om voor de nodige documenten en hypothecaire inschrijving te zorgen. De registratierechten, administratieve en notariskosten, berekend op basis van een woning van 200.000 euro, komen op zo’n 17.500 euro.

 • Kan je financiële hulp krijgen van je ouders om je inbreng te vergroten?

  Wat als je een huis wilt kopen, maar nog niet voldoende bijeen kon sparen? Je bent niet de enige: analyse toont aan dat zo'n 20% van de koppels en 15% van de singles financiële hulp krijgen bij de eigen inbreng voor hun eerste woningaankoop.

  Een hand- of bankgift
  Als je ouders of familie het geld kunnen missen, kunnen ze je in de hand of via de bank een schenking geven. Je kan er in beide gevallen voor opteren om een schenkbelasting van 3% te betalen. Doe je dat niet, zal je een hogere erfbelasting moeten betalen indien de schenker binnen de drie jaar overlijdt.

  Borgstelling
  Wil de bank je niet voldoende lenen om je droomhuis volledig te kunnen betalen? Soms kan je een hoger bedrag krijgen als één van je ouders zich borgstelt. Door garant te staan, worden zij uiteraard wel medeaansprakelijk als het niet lukt om de lening af te lossen.

  Wens je nog advies bij de aankoop van je eigen stekje? Contacteer ons gerust, onze makelaars helpen je graag verder!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account