Een realistische prijs voor je woning? Deze 5 factoren beïnvloeden de waarde
19.04.2021

Een realistische prijs voor je woning? Deze 5 factoren beïnvloeden de waarde

  • Denk je eraan je woning te verkopen maar kan je moeilijk inschatten hoeveel die waard is? Onze makelaars kennen de markt en de huidige tendensen en begeleiden je graag bij het vastleggen van een correcte prijs. We zetten alvast een aantal bepalende factoren op een rij die we steeds meenemen in onze berekening.

  • #1 De ligging van de woning

    Ten eerste speelt de ligging van je woning uiteraard een belangrijke rol. Hoe meer voorzieningen zoals scholen, winkels en sportfaciliteiten er in de nabije omgeving zijn, hoe meer je voor een woning betaalt. Is de woning goed bereikbaar? Da's een extra pluspunt. De bereikbaarheid van een woning kan gemeten worden aan de hand van de Mobiscore. Deze tool geeft op een schaal van 1 tot 10 aan hoe goed de woning te bereiken is met het openbaar vervoer en met de fiets.

    Hoewel wonen in de stad door de band genomen duurder is, heeft de coronacrisis een mentaliteitsverandering op gang gebracht. Mensen verkiezen steeds vaker groen boven het stadsleven, waardoor de waarde van plattelandswoningen stilaan stijgt. Verder is een rustige buurt altijd ten gunste van je woningwaarde: woon je aan een drukke baan, dan daalt de prijs aanzienlijk.

  • 269 A0396
  • #2 Het soort bebouwing

    Verder verschillen de prijzen voor rijwoningen, halfopen en open bebouwingen. Elk type woning heeft specifieke voor- en nadelen waar kandidaat-kopers rekening mee houden, zoals het privacyvoordeel van een open woning en het isolatievoordeel van een rijwoning. In 2020 lag de mediaanprijs in Vlaanderen op 220.000 euro voor een rijwoning of halfopen bebouwing en op 315.000 euro voor een open bebouwing. Daarbij wordt natuurlijk geen rekening gehouden met andere factoren. Zo kan het goed zijn dat je meer betaalt voor een rijwoning op een uitstekende locatie in de stad dan voor een vrijstaand pand in een klein gehucht.

    Veel hangt ook af van de bewoonbare oppervlakte die de woning biedt. In Vlaanderen ligt het bedrag gemiddeld tussen 750 en 1200 euro per m². Is de woning aan renovatie toe, dan daalt de waarde naar 500 euro per m².

  • #3 De grootte en oriëntatie van de tuin

    Spreekt een stukje groen je wel aan? Veel kopers vinden dit een meerwaarde. Een ruime tuin kan de vraagprijs voor een woning dan ook sterk doen stijgen. Het is daarom een goed idee om de tuin bij verkoop een onderhoudsbeurt te geven zodat die optimaal tot z'n recht komt. Want omgekeerd kan een onverzorgde tuin de verkoopprijs net zo zeer negatief beïnvloeden.

    Een zuidgerichte tuin is het meest wenselijk omdat je zo gedurende de hele dag van de zon kan genieten. Daar hebben mensen over het algemeen iets meer voor over dan voor een tuin die naar het noorden gericht is. De relatieve meerwaarde van een zuidelijke tuin neemt af naarmate de tuin groter is en de stedelijkheid afneemt. Bij een grote tuin schijnt de zon namelijk over de woning heen en zit je sowieso niet overal in de schaduw. Daarnaast biedt het platteland meer mogelijkheden om de zon op te zoeken doordat je vooraan of rondom de woning ook wat groen kan aanleggen.

  • 269 A0408 HDR
  • #4 De afwerkingsgraad

    Dat brengt ons tot de afwerkingsgraad: een woning die gebouwd is met duurzame en luxueuze materialen zal logischerwijs meer waard zijn. Is de woning daarnaast in een goede of nieuwe staat, komt dat de prijs eveneens ten goede. Vetusteit of met een makkelijkere term 'sleet' zorgt voor een waardedaling. Renovatiewerken betekenen extra budget dat de koper achteraf in de woning moet pompen en dat hij dus niet al kan uitgeven bij de aankoop.

    Bovendien vormen de energieprestaties vandaag een zeer belangrijke parameter in de waardebepaling van een woning. Hoe energiezuinig je woning is, wordt weergegeven in het EPC (energieprestatiecertificaat). Een lage score betekent minder energieverbruik en een hogere haalbare vraagprijs. Mensen betalen liever iets meer voor een woning als ze weten dat ze daarna minder moeten uitgeven aan energiekosten.

  • #5 De indeling van de woning

    Ten slotte bepaalt het ontwerp van je woning ook gedeeltelijk de waarde. Zijn de ruimtes praktisch ingericht en laten ze een flexibele indeling toe? Dan heeft dit een positieve invloed op de prijs. Door kandidaat-kopers verschillende mogelijkheden te laten zien, zullen ze sneller de klik maken om er hun eigen ding mee te doen. Zo gaan we vaak op zoek naar een woning met een bepaald aantal slaapkamers. Is het een optie om een bureauruimte in te richten als extra slaapkamer? Zo'n troef kan je perfect uitspelen om de prijs nog wat op te krikken.


    Wil je weten wat de actuele waarde van jouw woning is? Laat een gratis schatting uitvoeren door onze vastgoedmakelaars. Neem contact op en we komen graag bij je langs!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account