7 tips voor een vlotte verhuur
04.09.2023

7 tips voor een vlotte verhuur

 • De verhuur van een studio, appartement of woning, het is een welgekomen bron van inkomsten. Maar vergis je niet: er komen ook heel wat inspanningen kijken bij het opstarten en onderhouden van een verhuur. Ben je van plan om eigendom te verhuren? Bij Real Estate by Karolien ontzorgen we je graag, te beginnen met deze zeven handige tips.

  1. Een goede voorbereiding is essentieel

  Het bouwjaar, de EPC-score, de stedenbouwkundige bestemming: het zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke details die je moet kennen vooraleer je aan een verhuur kunt denken. Daarnaast is het ook essentieel te weten welke huurprijs je zult vragen en wanneer de huurders het huurpand kunnen betrekken. Zie je het bos stilaan niet meer door de bomen? Real Estate by Karolien helpt je graag verder, later meer daarover!

  2. Zorg voor een advertentie die aanspreekt

  Een vlotte verhuur start steeds met het opstellen van een aantrekkelijke advertentie. Want zonder bezoekers zal er geen huurder worden gevonden. Gebruik daarom overzichtelijke en boeiende foto’s om de pluspunten van je huurpand in de kijker te plaatsen. Daarnaast is een allesomvattende beschrijving geen overbodige luxe voor mogelijke geïnteresseerden. Vermeld dan ook de verschillende ruimtes, bespreek de nabijheid bij scholen, winkels en openbaar vervoer, en informeer over mogelijke extra kosten die bij een verhuur komen kijken.

  3. Selecteer een geschikte huurder

  Stelt iemand zich kandidaat om het pand te huren? Leuk, maar ga niet te snel akkoord. Wees aandachtig voor wanbetalers. Vraag daarom de loonfiches van de laatste maanden. Zo weet je zeker dat de toekomstige huurder niet in financiële problemen zal komen. Stem de geïnteresseerde daarnaast af op je persoonlijke voorkeuren.

  4. Is er een akkoord? Maak werk van een contract dat tot in de puntjes klopt

  Een verhuur is pas officieel wanneer het contract is ondertekend. Wat er zoal in zo’n verhuurcontract moet staan? De gegevens van elke partij, de beschrijving van het verhuurde pand, de plaatsbeschrijving, de duur van het contract en ga zo maar verder. Wil je zeker zijn van de rechtsgeldigheid van je verhuurcontract? Laat het dan opstellen door een professional. Het contract wordt overigens in drie verschillende originele exemplaren opgemaakt: één voor de verhuurder, één voor de huurder en één om in te dienen bij het registratiekantoor.

  5. Blijf communiceren met je huurder

  Om ook in de jaren na de ondertekening van het huurcontract een vertrouwensrelatie met de huurder te onderhouden, is een open communicatie essentieel. Zit er bijvoorbeeld een indexering van de huurprijs aan te komen? Laat je huurder dat dan ruim op voorhand weten. Verder is er geen enkele reden om te denken dat het contact met je huurder niet vlot zou verlopen. Mocht dat toch het geval zijn, is het belangrijk om te blijven communiceren en open te staan voor een gesprek.

  6. Zorg voor de nodige vangnetten

  In het spijtige scenario dat de huurder zijn betalingen niet nakomt, komt een huurgarantiefonds zeker van pas. Dat fonds garandeert een huurbijpassing van maximaal drie maanden. Zo’n huurgarantie kost je eenmalig 82 euro. Uiteraard dienen zowel de huurder als verhuurder de nodige verzekeringen af te sluiten. Denk maar aan een brandverzekering, enerzijds met de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder, en anderzijds op het gebouw van de verhuurder.

  7. Vertrouw op de verhuurdiensten van Real Estate by Karolien

  Geniet je bij jouw verhuur graag van een maximale ontzorging? Dan helpen wij bij Real Estate by Karolien je met plezier verder, van a tot z. Onze ervaren vastgoedmakelaars gebruiken hun volledige expertise om jouw pand vakkundig in de markt te zetten. Daarbij komt onze doorgedreven marketingaanpak steeds goed van pas. Eens we de huurprijs hebben bepaald, stellen we een verhuurdossier op, voeren we publiciteit en begeleiden we de bezoekers doorheen het pand. Wanneer we een geschikte huurder hebben gevonden, maken we de overeenkomst op, ronden we het verhuurdossier af en blijven we bereikbaar voor opvolging na verhuur. Het resultaat is een verhuur zonder zorgen.

  Kom hier meer te weten over onze verhuurdiensten of contacteer ons meteen.

 • Real Estate verhuur 2
Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account