Eerst huren en daarna kopen? Alle voor- en nadelen op een rij!
28.09.2020

Eerst huren en daarna kopen? Alle voor- en nadelen op een rij!

 • Eerst huren en daarna kopen: de voordelen

  Als jongvolwassene kan je niet altijd rekenen op een royale spaarpot of een financieel duwtje in de rug. Daarom is huren voor heel wat starters een noodzakelijke tussenstap, die ook wel wat voordelen heeft!

  #1 De snelste optie

  Om een lening te krijgen van de bank, moet je zelf over een startkapitaal beschikken. Dit is niet altijd evident en het kan heel wat tijd vergen om dit bedrag bijeen te sparen. Als je niet kan wachten om alleen te gaan wonen, is huren dan ook een logisch alternatief. Je kan namelijk snel een huis of appartement huren en intussen elke maand een deeltje van je loon opzij zetten om in de toekomst iets voor jezelf te kopen.

  #2 Financieel minder zwaar op korte termijn

  In het begin weegt huren financieel een stuk minder zwaar door dan een huis kopen. Als je een huis koopt, betaal je immers niet alleen de verkoopprijs, maar ook registratierechten, notariskosten en de jaarlijkse onroerende voorheffing (lees alles over de extra kosten bij de aankoop van een woning). Als je huurt, weet je perfect hoeveel je elke maand moet betalen, zonder dat daar onvoorziene kosten bijkomen. Als je verwarming kapot is, zijn de kosten voor de verhuurder. Als huiseigenaar moet je natuurlijk zelf voor alles opdraaien.

  Klaar om te kopen? Ook dan is het financieel gemakkelijker om van een huurwoning naar een koopwoning te verhuizen. Je kan namelijk kort van tevoren je huurcontract opzeggen, waardoor je niet het risico loopt om dubbele kosten te moeten betalen. Als je van je huidige eigendom naar een nieuwe eigendom wil verhuizen ligt dat wat complexer. Het kan namelijk zijn dat je enkele maanden moet overbruggen tussen de verkoop van je huidige woning en het kopen van je nieuwe woning, en dus dubbel moet afbetalen. Gelukkig bestaat er zoiets als een overbruggingskrediet, waarbij de bank je toelaat om je nieuw huis pas af te betalen wanneer je jouw huidige woning verkocht hebt. Je kan maximum 12 maanden genieten van dit krediet.

  #3 De ultieme testcase

  Als je een woning huurt, kan je volop proeven van je onafhankelijkheid zonder groot engagement. Zo kan je in alle vrijheid ondervinden wat jij belangrijk vindt, vooraleer je aan het echte werk begint en een huis of appartement koopt:

  • Verhuizen naar een nieuwe stad? Dan biedt huren je de mogelijkheid om eerst de sfeer op te snuiven. Want misschien merk je na enkele maanden dat jouw droomstad toch niet als thuis aanvoelt. Als je dan een huis of appartement gekocht hebt, is het heel wat minder evident om terug te verhuizen.
  • Samenwonen? Het is tijd voor de volgende stap in jullie relatie en jullie besluiten om samen te gaan wonen. Een heuse relatietest, die helaas niet altijd goed afloopt. Vooraleer je samen een dure lening afsluit, is het een goed idee om een tijdje te huren. Zo kom je snel te weten of jullie liefde ook opgewassen is tegen de dagelijkse routine.
  • Test-wonen? Na enkele weken in je huurwoning merk je al snel wat je in jouw eigen huis anders zou doen. Na een tijdje weet je perfect welke elementen absoluut in jouw droomwoning aanwezig moeten zijn en wat de no-no’s zijn. Misschien besef je dat een bad toch wel handig is, of dat je na vijf jaar wonen op een appartement écht wel behoefte hebt aan een tuin. Als je meteen koopt, heb je niet de luxe om te ontdekken wat je écht belangrijk vindt.
 • Real-Estate-by-Karolien-huren
 • Eerst huren en daarna kopen: de nadelen

  Het spreekt voor zich dat de nadelen vooral financieel gericht zijn.

  #1 Weggegooid geld

  We trappen een open deur in, maar huren is in feite weggegooid geld. Je verliest maandelijks een som geld die je anders in je eigen huis of appartement had geïnvesteerd.

  #2 Onzekere vastgoedmarkt

  Stel: als je begint met huren, bereken je dat je binnen vijf jaar een geschikt huis kan kopen als je elke maand 500 euro opzij zet. Jouw berekeningen zijn gebaseerd op de huidige vastgoedmarkt, maar niemand weet zeker hoe de woningprijzen zullen evolueren. Als de prijzen fors stijgen, kan het zijn dat je opeens zeven jaar moet sparen in plaats van de vijf jaar die je in gedachten had.

  #3 Spaarstress

  Als je huurt, is het niet altijd evident om ook nog eens maandelijks geld opzij te zetten om een eigen woning te kopen. De motivatie is soms ver te zoeken als je moet kiezen tussen sparen of op reis gaan. Als je huurt heb je dus heel wat discipline nodig om consequent geld opzij te zetten. Hou er ook rekening mee dat hoe later je koopt, hoe langer je moet afbetalen. Het is dus aan te raden om tijdig je lening af te betalen, zo kan je een potje aanleggen voor toekomstige renovaties én om die wereldreis te maken waar je al je hele leven over droomt.

  Ben je op zoek naar het perfecte huurhuis of -appartement? Of ben je na een paar jaar huren klaar om je eerste woning te kopen? Wij helpen je graag tijdens jouw zoektocht. Contacteer ons en wij gaan meteen aan de slag!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account