Geschatte waarde wordt maatstaf voor woonlening: goed nieuws?
20.09.2021

Geschatte waarde wordt maatstaf voor woonlening: goed nieuws?

 • Meer bieden voor een woning dan die geschat werd? Better think twice, want vanaf 2022 zullen banken zich niet meer op de verkoopprijs van een huis of appartement baseren bij het verstrekken van een hypothecaire lening. Wél krijg je een lening op basis van de geschatte waarde. Het bedrag dat je extra biedt, zal je afhankelijk van je bank zelf moeten kunnen neertellen.

 • Verplichte schatting

  Hoewel het de gangbare werking is, zijn banken vandaag niet verplicht om de waarde van een woning te laten schatten vooraleer ze kopers een lening geven. Door een richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA) komt daar vanaf 1 januari 2022 verandering in. In tegenstelling tot de 80 à 90 procent van de aankoopprijs die je nu als koper kan lenen, zullen banken zich nu moeten baseren op een onafhankelijke schatting om het maximaal leenbedrag te bepalen. Een goede zaak, vinden wij!

  "Deze maatregel zal ervoor zorgen dat de verkoopprijzen niet langer uit de pan swingen."


  Verkoopverantwoordelijke Hélène Dobbels:
  "Deze maatregel zal ervoor zorgen dat de verkoopprijzen niet langer uit de pan swingen. De aankoop van een woning is lang niet voor iedereen een evidentie en zeker niet als er per opbod een pak boven de werkelijke waarde geboden wordt. Woningen worden ook te vaak overschat waardoor kopers geen juiste indicatie krijgen van hun aankoop. Dankzij de verplichte schatting door de banken verwacht ik dat de vastgoedmarkt weer met beide voetjes op de grond zal komen."

 • Beschermingsmaatregel voor de banken

  De nieuwe maatregel dient in eerste instantie als bescherming voor de risico's die banken nemen door kandidaat-kopers meer geld te lenen dan het goed dat ze aankopen waard is. Buitensporige bedragen lenen voor de aankoop van een huis of appartement zou hiermee verleden tijd worden. Want als uit de schatting van de bank blijkt dat de woning minder waard is dan er geboden werd, zal de koper het restbedrag zelf moeten bijleggen. Banken kunnen de schatting laten doen door een erkende schatter of via een eigen statisch model dat gebruikmaakt van uitgebreide databases met actuele marktinformatie.

 • Geschatte waarde wordt maatstaf voor woonlening
 • Wat zijn de gevolgen voor de koper?

  Ook als koper biedt de verplichte schatting een stukje veiligheid omdat je zo minder snel te veel zal betalen voor je woning. Anderzijds is het niet slecht om professioneel advies in te schakelen wanneer je een bod wil uitbrengen om te voorkomen dat je een overschatting maakt, zeker als je niet over voldoende eigen inbreng beschikt om een deel van de aankoopprijs zelf te betalen. Want daar moet je in de toekomst rekening mee houden wanneer je een woning aankoopt: als de bank een lagere schatting maakt dan het bedrag dat jij geboden hebt, zal je dat extra geld misschien zelf moeten kunnen ophoesten. De Nationale Bank meldde wel dat banken nog steeds 35 procent van hun leningen aan een quotiteit boven de 90 procent mogen verstrekken. Jezelf goed informeren is in deze de boodschap!

 • Wat zijn de gevolgen voor de verkoper?

  Betekent dat dan dat je als verkoper minder kan vragen voor je woning of appartement? Niet per se: vastgoed draait nog steeds over vraag en aanbod en je blijft vrij om de prijs te zetten die je wilt. Al hou je het, ook los van de nieuwe maatregel, best realistisch als je vlot wil verkopen. Je eigendom laten schatten door een professional kan je daarbij op weg helpen.

  "Je blijft vrij om je vraagprijs te bepalen, maar hou het realistisch."


  "Bij Real Estate by Karolien bieden we gratis een schatting aan door onze vastgoedmakelaars. We baseren ons niet alleen op de voor- en nadelen van de woning zelf, maar ook op onze kennis van de regio en factoren zoals ligging en bereikbaarheid. Zo komen we tot een richtprijs die correct is voor zowel de koper als de verkoper", legt Hélène uit. "Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ons oordeel in de meeste gevallen zal overeenstemmen met dat van de banken, gezien zij veelal gebruikmaken van artificiële intelligentie om de waarde te bepalen. Het is dus voor alle partijen interessant dat de verkoper ook een schatting laat uitvoeren wanneer hij zijn eigendom te koop stelt."

 • Meer weten over wat deze maatregel betekent voor jouw aankoop of verkoop? Stel ons gerust jouw vragen en we adviseren je graag!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account