Hoe werkt het overbruggingskrediet?
09.08.2022

Hoe werkt het overbruggingskrediet?

 • Een nieuwe woning of appartement kopen vooraleer je huidige verkocht is? Dat kan, mits een 'overbrugging' van de periode tussen de aankoop en de verkoop in overleg met je bank. We leggen je graag uit hoe zo'n overbruggingskrediet precies werkt!

 • In een vorige blogpost bespraken we al de financiële opties wanneer je plant te verkassen naar een nieuwe stek. In het geval dat je een pandwissel doet en je oude woning niet verkocht raakt voor de aankoop van je nieuwe, kan je gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Dat is een gunst die de bank je biedt om zonder al te veel geldzorgen je starterswoning in te wisselen voor een groter pand, of over te stappen van een gezinswoning naar een compacter, onderhoudsvriendelijk appartement.

 • Het overbruggingskrediet: de spelregels

  Het principe van een overbruggingskrediet is eenvoudig: je leent een bepaald bedrag bij de bank en betaalt het met de opbrengst van je verkochte woning terug. De bank berekent je overbruggingskrediet op basis van drie factoren:

  • de aankoopprijs van je nieuwe woning of appartement
  • de verkoopprijs van je huidige woonst
  • het bedrag dat je al afbetaalde van je bestaande hypothecaire lening

  Het kredietbedrag ligt meestal rond 80% van, en nooit hoger dan, de verwachte verkoopprijs. Een voorbeeld: Cindy en Paul hebben hun oog op een appartement van 340.000 euro en verkopen hun gezinswoning aan 265.000 euro, maar moeten daarvoor nog 100.000 euro afbetalen. Van hun eerste woning houden ze dus zo'n 165.000 euro over, als die verkocht raakt. Tot zolang dat geld niet op hun rekening staat, kunnen ze het als overbrugging lenen bij de bank en betalen ze enkel de rente op dat bedrag. Daarnaast gaan ze een nieuwe hypothecaire lening aan voor de overige 175.000 euro om de aankoop van hun appartement te bekostigen.

  Maximale looptijd van een jaar

  Het overbruggingskrediet blijft een hulpmiddel voor de korte termijn. Weet dan ook dat je slechts een jaar de tijd hebt om je bank terug te betalen, en dus om je eerste woonst te verkopen. Sommige banken werken zelfs met een maximale looptijd van zes maanden: informeer je hierover goed bij je kredietverstrekker, die overigens steeds dezelfde moet zijn als die waar je de hypotheek op je nieuwe woning zet.

 • Hires Lafaut Mei WAL6294
 • De voordelen versus de nadelen

  Een jaar is natuurlijk een mooie termijn en de kans is groot dat je het overbruggingsbedrag vervroegd kan terugbetalen. Al kan ook daar weer een addertje onder het gras zitten als je bank een wederbeleggingsvergoeding oplegt. Da's een bedrag van drie maanden intrest dat je soms betaalt als je een hypothecaire lening sneller aflost. In de praktijk komt het steeds minder vaak voor, maar even dubbelchecken is altijd aangeraden.

  Laat je door beperkingen als een maximale duurtijd zeker niet afschrikken om de voordelen van een overbruggingskrediet mee te pikken:

  • Financiële ademruimte: je moet geen zware hypothecaire lening afsluiten en betaalt enkel de rente op het overbruggingsbedrag.
  • Fiscaal voordeel: de rente van overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar en onder voorwaarden is de woonbonus van je oude lening meeneembaar.
  • Zekerheid: je hoeft je droomwoonst niet aan je voorbij te laten gaan.

  Je kan met andere woorden al verhuizen, terwijl je makelaar de zoektocht naar een koper voor je eerste woning in handen neemt. Zo heb jij alle tijd om van je nieuwe huis een nieuwe thuis te maken.

 • Je woning vlot verkopen, je droomwoning vinden, of allebei?
  Wij begeleiden je bij elke stap. Contacteer ons gerust voor een babbel over jouw vastgoed!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account