Een nieuwe woning kopen? Dit zijn je financiële opties!
18.07.2022

Een nieuwe woning kopen? Dit zijn je financiële opties!

 • Wordt je starterswoning stilaan wat krap of verkies je een andere woonlocatie? Vooraleer je op jacht gaat, is het geen overbodige luxe om op de hoogte te zijn van je financiële opties. Want wat gebeurt er met je hypothecaire lening wanneer je een nieuw huis koopt? En is het beter om eerst te kopen of te verkopen? We klaren het graag voor je uit.

 • Optie 1: je gaat een nieuwe hypothecaire lening aan

  In het geval dat je al enige tijd aan het afbetalen bent, kan je ervoor kiezen om je huidige woning eerst te verkopen en met de opbrengst je lopende lening in één keer af te lossen. Voor de aankoop van je nieuwe woning sluit je dan een nieuwe lening af. Het schrappen en inschrijven van een hypotheek, gaat wel gepaard met dossierkosten die vaak hoger oplopen dan wanneer je een pandwissel doet (waarover later meer).

  Ook kan je bij het aangaan van een nieuwe hypothecaire lening niet genieten van de meeneembaarheid van registratierechten, die in 2024 weliswaar volledig afgeschaft wordt. Sowieso betaal je sinds begin dit jaar nog slechts 3% registratierechten in plaats van 6%.

 • Optie 2: je doet een hypotheekoverdracht

  Meestal is de meer voordelige optie een hypotheekoverdracht, ook wel pandwissel genoemd. Die werkt als volgt:

  • Je verkoopt je oude woning.
  • Je betaalt je nieuwe woning met de opbrengst.
  • Je behoudt je lopende lening, maar zet de hypotheek over naar je nieuwe woonst.

  Op die manier vermijd je extra kosten voor een nieuwe lening, wat niet wil zeggen dat het overzetten van je lopende lening kosteloos is. Wel blijf je gespaard van een wederbeleggingsvergoeding en mogelijk hogere premies voor je schuldsaldoverzekering.

  Kocht je je eerste woning toen de woonbonus nog van kracht was? Dan behoud je bij een pandwissel, onder bepaalde voorwaarden, het belastingvoordeel dat daaraan gekoppeld is.

 • Hires Karolien Roes WAL0898
 • "Als je een lagere rentevoet krijgt voor een nieuwe lening, kan die optie op termijn de meest interessante zijn."

  — Famke Vandendriessche, commercieel medewerker

 • Win advies in bij je bank en notaris

  De beste optie voor jouw situatie blijft afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan je voor je nieuwe woning misschien een lagere rentevoet verkrijgen, waardoor een nieuwe lening aangaan interessanter is. Of je doet in jouw geval belastingsgewijs voordeel uit een hypotheekwissel: ook dat kan de doorslag geven. Laat je daarom altijd adviseren door je kredietverstrekker en notaris. Zij kunnen voor jou de kosten en het afbetalingsbedrag berekenen zodat je een overwogen keuze kan maken.

  Goed om te weten is wel dat het verkooprecht veel soepeler geworden is. Zo geldt de regel dat bij een hypotheekoverdracht alle aktes (voor de verkoop, aankoop en pandwissel) op dezelfde dag ondertekend moeten worden vandaag niet meer. Raakt je woning niet op tijd verkocht, kan je zo nog een beroep doen op een overbruggingskrediet. Ook de termijn voor verlaagde registratierechten op je (enige) gezinswoning werd verlengd: als je nog een woning hebt, moet je die voortaan pas binnen de twee jaar verkopen om in aanmerking te komen.

 • Helemaal klaar voor een home switch? Real Estate by Karolien begeleidt je graag bij de verkoop van je huidige woning én zoekt mee naar je droomhuis! Neem contact op met onze makelaars voor een snelle opstart van jouw dossier.

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account