Op huizenjacht? Stel deze 10 vragen bij je volgende huisbezoek!
23.08.2021

Op huizenjacht? Stel deze 10 vragen bij je volgende huisbezoek!

  • Het avontuur is begonnen: je gaat op zoek naar een eigen woning. Heb je na veel rondneuzen een kanshebber gevonden? Tijd voor een huisbezoek! Die eerste rondleiding voelt altijd wat onwennig. Vaak merk je meteen of de klik er wel of niet is, maar waar moet je verder op letten? Onze makelaars hielpen al heel wat kandidaat-kopers verder en weten exact welke info je nodig hebt om je beslissing met een gerust hart te maken. Aan de hand van deze vragen ga je gericht na of dit huis the one is!

  • #1: Hoe is de tuin georiënteerd?

    Wil je doorheen de dag kunnen genieten van het zonnetje in je tuin? Ga dan na of die zuidgericht is.
    Als ochtendmens verkies je misschien een oriëntatie naar het oosten, waarbij je het zonlicht van ’s morgens tot rond de middag in je tuin hebt. Een westelijke oriëntatie levert dan weer zon vanaf de middag tot 's avonds.

    Onze tip: probeer de woning te bezoeken op het moment dat je graag zon in de tuin wenst zodat je het ideale scenario al eens kunt ervaren.

  • #2: Welke EPC-waarde heeft de woning?

    Het EPC of energieprestatiecertificaat van de woning geeft aan hoe energiezuinig die is. Wie zijn woning verkoopt, is verplicht om de EPC-waarde te berekenen en mee te delen aan kandidaat-kopers. Met een groene energiescore kan je rekenen op een laag energieverbruik, terwijl een rode score duidt op een slecht presterende woning. Met andere woorden: hoe lager het EPC, hoe beter voor het milieu en je portemonnee!

  • #3: Welk budget mag je maandelijks rekenen voor gas en elektriciteit?

    Dat brengt ons tot deze vraag. Om te weten hoeveel je voor de woning kunt bieden, is het belangrijk om een zicht te hebben op je kosten en inkomsten. Een richtbudget voor je toekomstige energiefactuur kan dus handig zijn. Dit blijft uiteraard indicatief, want misschien verbruik jij veel minder of net meer dan de vorige eigenaar. Vaak krijg je ook een welkomstkorting wanneer je van energieprovider verandert waardoor je een jaar voordelig van gas en elektriciteit geniet.

  • #4: Ligt de woning in overstromingsgevoelig gebied?

    De verkoper is verplicht je te informeren omtrent de overstromingsgevoeligheid van de woning en daarvoor de zogenaamde watertoets uit te voeren. Daaruit kan blijken dat de woning in effectief, mogelijk of niet overstromingsgevoelig gebied ligt. Mogelijke overstromingsgevoeligheid komt erop neer dat de overheid niet over documentatie beschikt van voorgaande overstromingen, maar die er wel kunnen geweest zijn. Is het gebied effectief overstromingsgevoelig, dan werden er in de afgelopen 100 jaar één of meerdere overstromingen geregistreerd. Via www.waterinfo.be/watertoets kan je de overstromingsgevoeligheid van je beoogde perceel ook zelf checken.

  • 269 A0374 HDR
  • #5: Werd de woning al vaker doorverkocht?

    Met deze vraag kan je achterhalen of er al dan niet een onderliggend probleem is met de woning. Werd die de afgelopen jaren al eens verkocht, waaraan lag dat en vanwaar de beslissing van de huidige eigenaars om te verkopen? Een goeike om zeker te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan! Als vastgoedmakelaar communiceren wij steeds transparant over de staat van de woning zodat je volledig geïnformeerd aan je aankoop start.

  • #6: Zijn alle relevante attesten aanwezig?

    Bij verkoop moet de eigenaar het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel en de keuring van de elektrische installaties kunnen voorleggen. Op basis daarvan kan je nagaan of de grond waarop de woning gebouwd is niet vervuild is, welke stedenbouwkundige voorwaarden er gelden als je nog zou verbouwen en of de elektriciteit nog gekeurd is. Allemaal zaken waarvan je liever op de hoogte bent dus! Bezoek je een woning te koop met Real Estate by Karolien, dan kan je op je twee oren slapen: wij zorgen voor een volledig verkoopdossier dat je als kandidaat-koper steeds kan inkijken.

  • #7: Zijn er vochtproblemen?

    Vochtproblemen zijn een van de meest voorkomende kwaaltjes in huis. Natte plekken op muren en plafonds zijn een teken van slechte ventilatie, doorslaand of opstijgend vocht. Vraag tijdens je bezoek proactief na of bepaalde ruimtes daar last van hebben en of de oorzaak gekend is. Zo kan je meteen een gepaste oplossing zoeken indien nodig!

  • centrale verwarming
  • #8: Is er centrale verwarming?

    Recent gebouwde woningen beschikken normaliter over centrale verwarming, maar in oudere jaren 60-panden moet je 't meestal doen met een kacheltje in de woonkamer of zelfs helemaal geen verwarming. Hou in dat geval rekening met de kost voor de integratie van een warmtesysteem en de werken die daarvoor nodig zijn. Kies je bijvoorbeeld voor verwarming op aardgas, weet dan dat er nog een gasleiding aangelegd moet worden en dat bij vloerverwarming ook de volledige vloer eruitgaat.

  • #9: Wie worden je buren?

    Beter een goede buur dan een verre vriend! Ergens wonen is des te aangenaam als je 't goed kan vinden met je buren. Hoewel uitgebreid kennismaken tijdens je huisbezoek er niet in zit, scheppen wij als makelaar tijdens de rondleiding wel graag een eerste beeld over de buurt. Wie woont naast je? Gaat het over een jong gezin, een ouder koppel of iemand alleen? Zijn er huisdieren? Is er veel wederzijds contact? Met deze info kan je je al een beter beeld vormen van de buurt.

  • #10: Wanneer kan je erin?

    Eens de compromis getekend is, mag je zo'n vier maanden rekenen tot het verlijden van de akte. Meestal ontvang je op dat moment de sleutels van de woning, maar in sommige gevallen kan het zijn dat de verkoper nog wat langer in de woning wilt blijven: omdat hij nog aan het verbouwen is of moet wachten tot zijn nieuwe woonst vrijkomt bijvoorbeeld. Pols dus zeker eens naar de situatie van de verkoper en eventuele afspraken die kunnen gemaakt worden hieromtrent. Als makelaar coördineren wij dit graag voor jou.

    Kunnen we jouw woondroom waarmaken? Neem een kijkje tussen ons aanbod en contacteer ons gerust voor een huisbezoek!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account