Verplichte renovatie van residentiële gebouwen met label E of F
29.11.2022

Verplichte renovatie van residentiële gebouwen met label E of F

 • Alle vastgoed in Vlaanderen voorbereiden op de toekomst? Dat doet de Vlaamse overheid met een nieuwe renovatieverplichting voor woningen en appartementen met EPC-label E of F. Wij visten de voorwaarden en de impact die deze maatregel al dan niet kan hebben op jouw aankoopplannen met zorg uit!

 • De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen gaat in vanaf 1 januari 2023. Koop je daarna een woning of appartement waarvan het EPC-label E of F aangeeft, dan moet je die score binnen de vijf jaar verbeteren tot minimum label D. Dat doe je door grondig energetisch te renoveren volgens de nieuwe EPC-regelgeving.

  Renoveren is enkel verplicht bij een notariële overdracht in volle eigendom, het vestigen van een opstalrecht of van een erfpacht. Voor alle andere vormen van overdracht, zoals de overdracht van aandelen of bij erfenis, is de renovatieverplichting niet van toepassing.

 • Renovatieverplichting residentiële gebouwen 2 - Real Estate by Karolien
 • Geldt de renovatieverplichting ook bij aankoop in mede-eigendom?

  Elk appartement dat vanaf 2023 aangekocht wordt, valt binnen de nieuwe regelgeving. Ook wanneer je een appartement koopt binnen een gebouw met mede-eigendom ben je dus – indien nodig – verplicht te renoveren tot label D of beter.

 • Wat als je koopt in het kader van sloop en heropbouw?

  Wil je een woning of appartement kopen met de bedoeling het gebouw binnen de vijf jaar te slopen en terug op te bouwen aan het verlaagde btw-tarief van 6%, dan is renovatie uiteraard niet van toepassing. Ook tijdelijke constructies, die minder dan twee jaar in gebruik worden genomen, moeten niet voldoen aan de renovatieverplichting.

 • Tussenstap naar label A voor elk residentieel gebouw

  Dat deze maatregel focust op renovaties tot label D, betekent niet dat de Vlaamse overheid niet ambitieus is. De nieuwe renovatieverplichting is slechts een tussenstap richting einddoel: label A voor iedere woning of appartement tegen 2050. Het langetermijnpad werd vastgelegd met verstrengingen op verschillende tijdstippen:

  • in 2028: voor woningen en appartementen label C
  • in 2035: voor woningen label B en voor appartementen label C
  • in 2040: voor woningen label A en voor appartementen label B
  • in 2045: voor woningen en appartementen label A
 • Renovatieverplichting residentiële gebouwen tijdlijn huis - Real Estate by Karolien
 • Renovatieverplichting residentiële gebouwen tijdlijn appartement - Real Estate by Karolien
 • Moet je nu terughoudend zijn over de aankoop van een woning met label E of F?

  Net als bij elk renovatieproject, geldt bij deze nieuwe regel: als je er de goesting voor hebt, go for it. Renoveren is niet aan iedereen besteed maar als je wel graag klust, hoeft deze energetische voorwaarde geen reden te zijn om je te laten afschrikken. Bij Real Estate by Karolien geloven we sterk in het opwaarderen van bestaand vastgoed. Dagelijks zien we panden voorbijkomen boordevol potentieel, waar met een klein beetje werk een topthuis van te maken valt.

  Bovendien zijn de vereisten van deze maatregel niet onhaalbaar. EPC-label D vergt niet de grootste energetische investeringen, hoewel je op lange termijn natuurlijk beter wat hoger mikt. Twijfel je of de woning die je voor ogen hebt de investering waard is? Wij adviseren je met plezier bij je aankoop!

 • Ben je op zoek naar een te renoveren woning of appartement?

  Neem een kijkje tussen ons aanbod of laat ons weten wat je zoekt en wij houden graag een oogje open!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account