EPC+: alles wat je moet weten over de nieuwe EPC-regelgeving
25.10.2021

EPC+: alles wat je moet weten over de nieuwe EPC-regelgeving

 • Vanaf januari 2022 moet elke te koop aangeboden wooneenheid beschikken over een recent energieprestatiecertificaat, EPC voor de vrienden. Onder recent verstaan we een EPC vanaf 2019. EPC's ouder dan 2019 zullen binnenkort dus niet meer geldig zijn bij verkoop. Een wooneenheid slaat op een woning of appartement met alle nodige woonvoorzieningen om autonoom te kunnen functioneren, zoals een woonruimte, eigen toilet en bad of douche, keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang van de openbare weg.

  Wie in 2021 nog verkoopt, zal in januari 2022 toch ook een nieuwe EPC-score moeten laten opmaken mocht deze ouder zijn dan 2019. Deze nieuwe score kreeg de naam EPC+. Let wel op, deze nieuwe regel is enkel van toepassing bij verkoop van een woning, niet bij verhuur. Verkoop je je woning niet, dan hoef je voorlopig ook geen nieuw EPC+ te laten opmaken.

  Financiële voordelen

  Nu stel je jezelf misschien de vraag wat zo’n recent energieprestatiecertificaat je kan opleveren. Naast ontzettend veel punten in een spelletje Scrabble, is het voor de koper een bescherming, want hij kan er zeker van zijn dat de informatie over zijn woning up-to-date is.

  Bovendien zijn sinds dit jaar twee belangrijke financiële voordelen gekoppeld aan het EPC: het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie, van A+ t.e.m. F met tips om de woning energiezuiniger te maken, inclusief kostenindicatie. Hoe dichter je EPC-score bij A ligt, hoe beter de energieprestatie. De kostenindicatie kan je enkel ontvangen met een recent EPC, oftewel een EPC+. Voer je een energierenovatie door om je EPC-score te verbeteren, dan kan je rekenen op een subsidie. Het doel hiervan? De Vlaamse Regering wil via het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even zuinig maken als een nieuwbouwwoning van 2017.

 • EPC
 • Wie heeft baat bij het nieuwe label?

  Het nieuwe EPC+ is zowel voor de eigenaar als de koper voordelig: de energiefactuur daalt, de woning stijgt in waarde, het is goed voor het milieu en je kan rekenen op financiële steun van de overheid.

  Hoe bekom je een EPC+?

  Een EPC is tien jaar geldig en laat je opmaken door een erkende energiedeskundige type A. Die doet de nodige vaststellingen tijdens een plaatsbezoek en gebruikt hiervoor een softwareprogramma van de overheid.

 • Twijfel je of de EPC van jouw woning herzien moet worden naar een EPC+ score? Contacteer ons gerust voor meer inlichtingen!

Live first class

Live first class

Laat je inspireren door tal van interieur- en vastgoedtips in de tweede editie van het lifestylemagazine van Karolien Lafaut!

Logo pop up Logo pop up mobiel

De verkoop van
jouw woning verdient
een aanpak op maat.

Van schatting over publiciteit
tot waterdichte compromis:
Real Estate by Karolien biedt
100% ontzorging bij de verkoop
van jouw pand.

Inloggen met jouw account!

Nog geen account?

Maak hier jouw account